Cukinia faszerowana kaszą jaglaną.


Składniki (dla 4 osób):
  • 3 średnie cukinie
  • 2/3 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 pomidory
  • 1/3 zielonej papryki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • ser mozzarella tarty
  •  przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka


Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Łyżeczką wydrążyć środek z cukinii, a następnie utworzone łódeczki posolić i odstawić.
Czosnek i cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę paprykę, pomidory (wcześniej obrane ze skórki) i środek z cukinii. Przyprawić i dusić pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wymieszać warzywa z kaszą jaglaną i tak przygotowanym farszem wypełnić cukinie. Posypać serem mozzarella (ja posypałam dopiero po ok. 20 min pieczenia). Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. przez 30 min.






Smacznego !:)



Lato w pełni! Cukinia 2014 Wegetariański obiad III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz