Faszerowany bakłażan.

Cukinia faszerowana była pyszna, dlatego postanowiłam jeszcze trochę poeksperymentować. Tym razem zdecydowałam się na bakłażan zamiast cukinii, a do farszu dodałam mielone mięso wołowe. Farsz wyszedł fantastyczny, natomiast pieczony bakłażan niestety nie przypadł mi do gustu tak bardzo jak cukinia :)


Składniki (na 4 porcje):
  • 3 bakłażany
  • 25 dag mielonego mięsa wołowego
  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek
  • ser mozzarella 


Kaszę jaglaną ugotować na sypko w solonej wodzie (2 szkl. wody na 1 szkl. kaszy).
Bakłażany umyć, przekroić na połówki, a następnie wydrążyć.
W garnku/patelni podsmażyć cebulę i czosnek, gdy cebula nieco się zeszkli wrzucić mięso wołowe i koncentrat pomidorowy. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do garnka/patelni, gdy mięso się nieco podsmaży. Dolać wody i dusić aż wszystko będzie miękkie, doprawić do smaku. Wymieszać z kaszą jaglaną i wypełnić farszem bakłażany. Posypać tartym serem mozzarella. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. przez około 30 min.




1 komentarz: