Grillowana wołowina w sosie wiśniowym.


Składniki:
  • wołowina (ja użyłam steku z ligawy i bavette), 
  • 1/3 szkl. wina czerwonego wytrawneg,
  • ok. 200g wiśni (mrożonych),
  • 1 łyżka ocetu balsamicznego, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1/3 szkl. bulionu wołowego,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny,
  • olej lub masło klarowane do grillowania


Mięso wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby w chwili grillowania miało temperaturę pokojową.
Sos: W rondelku gotujemy ocet balsamiczny z cukrem, a gdy osiągną konsystencję syropu wlewamy wino. Po odparowaniu połowy objętości wina wlewamy bulion i wsypujemy wiśnie.
Gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Zdejmujemy z ognia, blendujemy. Jeżeli trzeba zagęszczamy mąką wymieszaną z łyżką wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Mięso: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. Patelnię grillową smarujemy delikatnie olejem lub masłem klarowanym. Stek solimy z jednej strony i kładziemy nią na rozgrzaną patelnię. Smażymy przez 1,5-4 min w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcemy osiągnąć. Solimy drugą stronę i obracamy. Następnie wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty.
Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz