Składniki (dla 4 osób):
- 3 średnie cukinie
- 2/3 szkl. kaszy jaglanej
- 2 pomidory
- 1/3 zielonej papryki
- 1 duża czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- papryczka chili (opcjonalnie)
- ser mozzarella tarty
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka
Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Łyżeczką wydrążyć środek z cukinii, a następnie utworzone łódeczki posolić i odstawić.
Czosnek i cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę paprykę, pomidory (wcześniej obrane ze skórki) i środek z cukinii. Przyprawić i dusić pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wymieszać warzywa z kaszą jaglaną i tak przygotowanym farszem wypełnić cukinie. Posypać serem mozzarella (ja posypałam dopiero po ok. 20 min pieczenia). Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. przez 30 min.
Smacznego !:)



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz