Najlepsze śniadanie - owsianka ! :)

Dzień dobry! Każdy dzień zaczynam od owsianki i nie wyobrażam sobie żeby było inaczej. (Czasem dla odmiany gotuję jaglankę, którą również uwielbiam <3) Takie śniadanie dodaje energii na cały dzień i dzięki dużej zawartości błonnika likwiduje uczucie głodu na dłużej. Ma niski indeks glikemiczny, dużo wartości odżywczych i niewielką ilość kalorii - idealna w zbilansowanej diecie. Do tego jest szybka w przyrządzeniu, więc świetnie nadaje się dla każdego kto lubi dłużej pospać :P Zresztą jeżeli wiemy, że rano nie będziemy mieć czasu na jej przygotowanie, można to zrobić wieczorem zalewając płatki gorącym mlekiem lub wodą i zostawiając na noc aby napęczniały. Rano tylko dodajemy pokrojone owoce lub bakalie i gotowe :)
Miłego i aktywnego dnia życzę! :)

na śniadanie, czy w formie przekąski między posiłkami to idealne dietetyczne danie. Niski indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii, po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy co jest zasługą błonnika. Po trzecie zwalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość. Wszystkich tych walorów odżywczych skupionych w jednym produkcie próżno szukać gdzie indziej.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/warto-jesc-owsianke-wartosc-odzywcza-platkow-owsianych_36394.html
Owsianka na śniadanie, czy w formie przekąski między posiłkami to idealne dietetyczne danie. Niski indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii, po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy co jest zasługą błonnika. Po trzecie zwalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość. Wszystkich tych walorów odżywczych skupionych w jednym produkcie próżno szukać gdzie indziej

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/warto-jesc-owsianke-wartosc-odzywcza-platkow-owsianych_36394.html

na śniadanie, czy w formie przekąski między posiłkami to idealne dietetyczne danie. Niski indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii, po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy co jest zasługą błonnika. Po trzecie zwalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość. Wszystkich tych walorów odżywczych skupionych w jednym produkcie próżno szukać gdzie indziej.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/warto-jesc-owsianke-wartosc-odzywcza-platkow-owsianych_36394.html

Składniki:
  • 5 łyżek płatków (ja użyłam owsianych i żytnich)
  • pół banana
  • 3/4 szkl. mleka 0,5%
  • 4 daktyle 
  • winogrono


Do mleka wrzucamy płatki owsiane i czekamy aż się zagotuje. Gdy płatki będą prawie miękkie dorzucamy pokrojone w paski daktyle i dalej gotujemy. Na koniec dodajemy pokrojonego banana. Przekładamy do miseczki i dekorujemy przekrojonym winogrono lub innymi owocami ;)


Jedna porcja to ok. 413 kcal
Zobacz produkty z mojego kalkulatora kalorii

1 komentarz: