Zakręcone ciasteczka orkiszowe.

Moje pierwsze ciasteczka. Przepis znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym, ale zmodyfikowałam go trochę na wersję bardziej fit. Wiem, że nie wyglądają idealnie, ich kształt nie jest zupełnie taki jak chciałam, ale następnym razem postaram się wykonać je dokładniej. A będę próbowała na pewno, bo smakują genialnie ;)


Składniki (na ok. 30 sztuk):
  • 400g mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżki miodu
  • 175g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki kakao niskotłuszczowego

W misce zmiksować mąkę, proszek do pieczenia, miód i masło. Gdy mieszanka będzie przypominać okruszki dodać skórkę i sok z pomarańczy, a następnie wymieszać do jednolitej masy. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i ugniatać ręką do uzyskania jednolitego koloru. Rozwałkować ciasta, położyć jedno na drugim, a następnie zwinąć je ciasno, aż powstanie rolada. Ciasto owinąć folią spożywczą i chłodzić ok. godziny w lodówce.
Po ochłodzeniu pokroić roladę na plasterki o grubości 1 cm i rozłożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Ułożyć je w odległości ok. 2 cm od siebie. Piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz